Frizura

Fizura és hajak

Frizuradilemma: rövid vagy hosszú?

200137608 001 Frizuradilemma: rövid vagy hosszú?

rövid vagy hosszú?

Sok nő teszi és tette fel magának e kérdést, hiszen mindenkinek gondot okozhat az előnyös frizura megtalálása. A kérdés örök…

A választ mindenki maga és fodrásza találhatja meg. Ennek kapcsán egy kis frizuratörténeti időutazásra hívunk.

Mi a közös Kleopátrában és Coco Chanelben? Más-más korban éltek, de mindketten beleszóltak a haj divattörténetébe. Bármely korról legyen is szó, stílustól és divattól függetlenül, a haj mindig a szépséget, az ékességet, a „koronát” jelentette viselője számára. A frizura üzenetet közvetíthet a világ felé viselője vallási hovatartozásáról, társadalmi státuszáról, kulturális identitásáról. Személyiségünk egyik kifejezőeszköze a haj, amely a szépség, a báj, a csábítás szimbóluma.
Változó hajhossz
A haj hosszúságának alakulása az ősidőkbe nyúlik vissza, a történelem során a hajhosszúságból ítélték meg az illető rangját, társadalmi státuszát. A hosszú haj a harcosok, nemesek és istenek kiváltsága volt, és, valószínűleg higiéniai okokból, rövid hajat inkább a rabszolgák és a megbélyegzettek hordtak.
Az egykori mondák szerint a hajnak varázsereje van. Cézár, amikor a légiósai lemészárlásáról tudomást szerzett, megesküdött rá, hogy addig nem vágatja le a haját, amíg a halálukat meg nem bosszulja. Sámson akkor veszítette el erejét, amikor Delila levágta a haját, miközben aludt. A középkor szimbolikus mártírja, Jeanne D’Arc pedig az első ismert rövid hajú nő volt.

Sampon a szarkofágból, trendek az ókorból
A hajápolással kapcsolatos első feljegyzés Krisztus előtt 4000-re nyúlik vissza, amikor az egyiptomiak kiszárított halcsontokból készítettek fésűt. Az egyiptomiak kozmetikumai fejlettek voltak, például víz és citrusfélék levének vegyítéséből sampont állítottak elő, és balzsamként állati vagy növényi zsiradékot, olajat használtak. Hajukat festették, erre a célra vastartalmú csergubacsot, indigót és hennát használtak. A kor kiemelkedő hajviselete a sima, állig érő Kleopátra-frizura volt.

Az ókori görög hősök általában hosszú, szőke hajat viseltek, mint például Akhilleusz, Homérosz művében. Általánosságban véve főleg a hősök, a férjezett asszonyok és az istennők jellemzője volt a gyönyörű, hosszú, szőke hajkorona, amely a ragyogást és a vonzerőt szimbolizálta.

A római császároknak jellegzetes hajviseletük volt, amelyet úgy alakítottak ki, hogy minél inkább hasonlítsanak az isteneikre. A római nők gyakran festették a hajukat, ezzel utánozva a gall nőket. Majd a római-gallok átvették a hajfestés római stílusát, a németek pedig a gallokat utánozták: ezáltal a hajfestés egész Európában népszerű lett.

Vigyázat csalok! – századokon átívelő paróka- és kontyőrület
A középkorban egyre inkább elterjedt a nők körében a hajápolás, a rendszeres hajmosás és a fésülködés. Ekkoriban kezdtek különböző hajdíszeket viselni. Majd a 17–18. századtól a nők parókákat hordtak. E divathóbort csúcspontját Marie Antoinette hajstílusa jelentette: a parókákat ékszekerekkel, virágokkal és néha még gyümölcsökkel is díszítették, a hajkorona magassága akár 50 centis is lehetett. A francia forradalom alatt a paróka a királyt és a királyi udvart szimbolizálta, ezért viselése tilossá vált.

Napóleon uralkodásának idején fejlődött ki az empire stílus, amely egész Európában elterjedt. A nők hajviseletére jellemző az empire-konty. A konty a diktatórium idején a tarkón, a konzulátus idején a fej búbján, majd a fejtetőn volt található. Az arcot göndör fürtök szegélyezték, a hajviseletet tollal és virágcsokorral egészítették ki. Napóleon bukása után az európai divat irányítását Bécs és Berlin vette át, és a két város ezt a szerepét az 1848-as forradalmakig meg is tartotta. A nők hajviseletét zsíradékkal kenték és simára kefélték. A hajból hurkokat, majd a fejtetőn fészekszerűen összerakott kontyot, oldalt loknikat készítettek. A biedermeier frizurát szalagokkal és virágokkal díszítették.

Fiús mademoisellek
Az első világháborúig a hosszú és gondosan formázott haj az elegáns nőiesség egyik szimbóluma volt, csak nagyon ritkán, komoly betegség esetén vágták le a nők haját. Ezt követően, a húszas években a rövid haj a szabadságot, a vidámságot és a merészséget szimbolizálta.

Az 1920-as évektől a nők frizurájára nagy hatással voltak a sztárok, például a híres francia divattervező, Gabrielle „Coco” Chanel. Coco egy este váratlanul rövid hajjal jelent meg az operában. Ennek hátterében az állt, hogy a szállodai szobájában felrobbant a vízmelegítő, és hosszú hajának nagyrésze leégett. A talpraesett divattervező levágatta hajtincseit, és egy vagány, rövid frizurát varázsolva folytatta az estét, mintha mi sem történt volna. Ezzel olyan divathullámot indított, amely végigsöpört az egész nyugati világon. Az áll alá érő bubifrizura lett a legelterjedtebb. A társadalom ugyanakkor nem nézte jó szemmel a rövid haj előretörését. Papok prédikáltak a haj levágatása ellen, és néhány orvos kijelentette, hogy a rövid haj a nők kopaszodásához vezet. Mindez véget vetett a húszas évek izgalmának és magabiztosságának, és a nők visszatértek a korábbi hosszú hajstílusokhoz.

És Isten megteremtette a dolgozó nőt
A háború szörnyűségei után újra a szépség került előtérbe, és a nők egyre több időt töltöttek azzal, hogy minél jobban nézzenek ki. A hajat különböző bonyolult formákba rendezték, vagy hullámosították, és lényegében hetente jártak szépségszalonba, hogy mindig tökéletesen álljon a frizurájuk.
A hatvanas évekre ezek a bonyolult frizurák kimentek a divatból, mivel egyre több nő kezdett dolgozni, és így inkább a praktikus fazonokat választották. A fiatalabb nők, akiknek hosszú hajuk volt, gyakran kiengedve vagy egyszerű copfban hordták, amit a hippi korban szalagokkal vagy virágokkal díszítettek. Mind a frizurával, mind a sminkkel természetes hatásra törekedtek.

A sztárok stílusa
A nyolcvanas években két különböző stílus létezett. Kedvelt volt a rendezett, lépcsőzetesre vágott, félhosszú haj, és a vagány, kócos hatású frizurák is hódítottak. Madonnával megjelent egy lázadó, konvencióktól mentes új hajstílus is.
Ezt követően a kilencvenes évektől kezdve szinte mindenféle frizurára találhatunk példát. Ekkor vált népszerűvé a Rachel-frizura, a Jó barátok Jennifer Aniston által alakított karakterének hajstílusa. Szintén nagy népszerűségnek örvendett a Meg Ryan által viselt, rövidre vágott haj.
Ma már elmondható, hogy bármilyen frizurát találunk ki magunknak, nem lóghatunk ki a sorból, bármi elfogadható!

forrás:

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=27049

Frizura bejegyzés adatai

Dátum
2009 november 5.

Frizura cikk beküldő
Admin2

Frizura kategória

Cimkék

Hozzászólok