Frizura

Fizura és hajak

Zsíros, korpás, töredezett haj – mit tehetsz ellene?

v zsiros haj 1 Zsíros, korpás, töredezett haj   mit tehetsz ellene?

hajápolás

Melyik nő ne álmodna gyönyörű hajkoronáról? Sajnos azonban csak keveseknek adatik meg. Miért?
A  selymes fényű, dús, egészséges hajnak döntő szerepe lehet abban, hogy első látásra valakiről kellemes benyomásunk alakuljon ki. A karakterhez illő frizura pedig kiemeli az arc előnyös vonásait.Miért zsírosodik?
A haj egészsége elválaszthatatlan a fejbőr egészségétől. A száraz fejbőrön rugalmatlan, fénytelen, törékeny haj nő, míg a zsíros, korpás fejbőrön korpás, ragadós, amely már a hajmosást követő napon ápolatlan hatást kelt. A hajápolás célja a fejbőr tisztántartása, gondozása, a haj színének és puhaságának megóvása, növekedésének serkentése.
A gyors zsírosodást leggyakrabban hormonális problémák, ritkábban helytelen hajápolási szokások (túl gyakori hajmosás, nem megfelelő sampon, esetleg helytelenül megválasztott hajápolási készítmények: zselék, lakkok, habok) okozzák. Az ilyen típusú problémának csak jó fodrász, esetleg bőrgyógyász segítségével lehet a végére járni.

Miért korpásodik?

A korpásodás leggyakrabban a helytelen hajápolási szokásokra (a nem megfelelő sampon használatára), de a rendszertelen, vitaminhiányos táplálkozásra, esetleg a stresszes életmódra is visszavezethető.
A „szezonális”, téli korpásodást előidézheti, hogy a gyakori sapkaviselés miatt nem szellőzik, illetve kiszárad a fejbőr, s az elhalt szaruréteg gyorsan újratermelődik.

Miért törik?
Amennyiben – különösen a hosszú – hajszálak végére már nem jut elegendő a fejbőr faggyúmirigyei által termelt „védőanyagból”, a hajvég töredezetté válik. Hajvégápoló balzsam használatával kiszáradása megelőzhető. Ugyancsak árt a hajvégeknek a túlzottan meleg levegővel való hajszárítás, de a dauerolás és a festés is.

Miért hullik?
Maga a hajhullás természetes folyamat, ha a mintegy 90–120 ezer hajszálunkból naponta nem veszítünk el legalább 80–100 szálnál többet. Ha ennél több marad a hajkefében, fésűben és a ruhán, az arra utal, hogy ezt az egyensúlyt felborította valami. A haj ritkulásának sokféle oka lehet: a vas- és vitaminhiánytól a stresszen, a mandula vagy a fogak gócos állapotán (gyulladásán), a hormonális egyensúly felborulásán át a különféle károssugárzásokig (UV, röntgen), a kemoterápiás kezeléstől a fogyókúrán át az anyagcsere-zavarokig, a vérkeringési rendellenességtől a különféle hormonális változásokig (terhesség, klimax).

A hajkorona foltos ritkulása gyulladásos gócra utal. Ha orvosi kivizsgálással sikerül rátalálni a kiváltó okra, illetőleg az alapbetegséget sikerül diagnosztizálni, majd kezelni/meggyógyítani, a hajhullás is megszűnik.
Nem ritka az sem, hogy a hajszálaknak nem a mennyisége, hanem a minősége változik meg (ilyenkor a haj tömege tűnik kevesebbnek, mert a hajszálak elvékonyodtak).

A „tragikus vég”, a kopaszodás akkor következik be, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcsök elpusztulnak. Az ún. androgén vagy férfias típusú kopaszodás – amely homloktáji vagy a fejtetőn jelentkező hajritkulással kezdődik – általában örökletes, és a férfi nemi hormonok (tesztoszteron) túltengése miatt következik be.
A nőknél általában az ún. területi – pl. fejtetőn – jelentkező hajhullás a gyakori. A változókorú nőknél nem ritka az ilyen típusú hajhullás, amelyet az ösztrogénhiány okoz.
A női hormonok (az ösztrogének) elősegítik, a férfihormonok (androgének) pedig lassítják a haj növekedési ritmusát. A nőkben mindkét típusú hormon megtalálható ugyan, ám a női hormonok a változókor beköszöntéig jelentős túlsúlyban vannak. A menopauza alatt azonban lecsökken az ösztrogénszint, így az androgének aktívabbá válnak, a hajszálak élettartama megrövidül, megújulási ütemük lassul. Ennek a változásnak tudható be a hajszálak elvesztése is.

Ne nyugodj bele, járj utána!
Amennyiben bármilyen változást észlelsz a hajzatodon, érdemes a fodrászoddal, a háziorvosoddal, vagy akár bőrgyógyásszal is konzultálnod a lehetséges okokról.
Nem ritkán csak alapos orvosi kivizsgálással juthatunk el a baj gyökeréig, majd orvoslásáig.
Ma már a receptre kapható hormontartalmú hajszesszel és hormontartalmú készítmények szedésével is jól lehet ezt az – egyszerre esztétikai, így önértékelési gondokat is okozó – tünetet orvosolni.

Amikor csak találgatni lehet…

Ha semmilyen orvosi vizsgálattal kideríthető oka nincs a hajhullásnak, a hajvesztés valamilyen érzelmi traumával, tartós stresszel függhet össze, tehát elsősorban a lelki egyensúlyodat kell visszanyerned ahhoz, hogy visszanőjön a hajad.
Ha semmilyen szervi ok nem áll a háttérben, sokat segíthetnek a tüneti kezelések (a megfelelő készítmények használata, amelyek serkentőleg hatnak a fejbőr ereinek vérkeringésére, a hajhagymák működésére, a hajszálak minőségére), a gondos hajápolás, az egészséges életmód és táplálkozás.

Ápold így!
* A fésűd, keféd ne legyen éles fogazatú és túl sűrű, mert felsértheti a fejbőrt.
* A hajkeféd (ha lehet) természetes sörtéjű legyen, amellyel nemcsak a hajad tudod kíméletesen portalanítani, a kihullott szálaktól megszabadítani, hanem a fejbőröd is kíméletesen masszírozhatod.
* Sampon helyett sose használj szappant, vagy más, nem kifejezetten hajmosásra szolgáló szert.
* Hajmosáshoz hígítás nélkül semmilyen sampont se használj.
* Csak megnedvesített hajra vigyél fel hajmosószert. Mindig kétszer mosd meg a hajad hígított samponnal, s ugyancsak kétszer öblítsd át bő, langyos folyóvízzel.
* A hajad típusához (illetve a haj- és fejbőrpanaszaid megszüntetéséhez) válaszd ki az illatszerbolti választékból a megfelelő sampont, balzsamot, hajregeneráló készítményt (ebben segíthet a fodrászod).
* A hajmosáshoz ne használj se túl forró, se túl hideg vizet.
* Ha gyakran jársz uszodába, az úszás végén, a tusoláskor mindig samponnal távolítsd el a klóros uszodai vizet a hajadból, mert a klórüledék előidézheti vagy fokozhatja a fejbőr korpásodását.
* Télen fordíts különös gondot a hajkoronád ápolására. Az őszi, téli időjárási viszontagságok nemcsak az arc- és kézbőrt viselik meg, hanem a fejbőrt és a hajat is. Ezekben a sapkás évszakokban a hajad, a fejbőröd is kényeztesd (használj pakolásokat, akár a tojás, a ricinus is megteszi).
* A hajmosás után az almaecetes öblítés segíthet abban, hogy a hajszálaid visszanyerjék rugalmasságukat és fényüket.
* Ha zsírosodásra hajlamos a hajad, ne csak a túl meleg víz használatát kerüld hajmosáskor, hanem a forró levegős hajszárítást is. (Ne a fejbőröd, hanem a hajszálak végét szárítsd!) Amikor csak lehetőséged adódik, mellőzd a hajszárítót, hagyd, hogy magától, szabad levegőn, vagy a jól fűtött szobában, fürdőszobában száradjon meg a hajad.
* Ha szárazak, töredezettek a hajszálaid, korpásodásra hajlamos a fejbőröd, vágasd gyakrabban, de mosd ritkábban a hajad, kerüld a daueroltatást, a festést.
* Télen sose menj ki a szabadba fedetlen fővel, esetleg izzadt fejjel, nedves hajjal. Ha beleizzadtál a sapkába, sálba, ne vedd le a szabadban.
* A fodrászok azt javasolják, hogy – aki csak megteheti, mert nem az ősz hajtincsei elkendőzéséért festi a haját – a téli időszakban ne használjon hajfestéket, viszont a hajtípusának megfelelő készítményekkel (lágy samponokkal, pakolásokkal) rendszeresen ápolja fejbőrét, hajkoronáját.
* A hajra is igaz, ami a bőrre: a szervezetünk lakmuszpapírja, azaz jelzi, milyen testi (és lelki) állapotban vagyunk. A téli időszakban fogyassz minél több vitamint, táplálkozz, élj egészségesen.

T. Puskás Ildikó

forrás:

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=25253

Frizura bejegyzés adatai

Dátum
2009 november 5.

Frizura cikk beküldő
Admin2

Frizura kategória

Cimkék

Hozzászólok